Crowdfunding: de oplossing voor kleine ondernemingen als banken achterblijven.

De menigte als geldschieter

Elkaar vinden als crowdfunding partijen, doe je via internet. Daar is het immers te doen en de menigte die je nodig hebt, is massaal online aanwezig. De geldvrager presenteert zijn of haar plannen op de site van het gekozen platform en vraagt geïnteresseerden om de plannen voor een stukje (doorgaans een paar honderd euro) mee te financieren. In de meeste gevallen kennen ondernemer en investeerder elkaar niet. Het is een explosief groeiende financieringsvorm waarbij de vraag naar en het aanbod van geld direct aan elkaar gekoppeld worden, zonder inmenging van banken.


Hoe werkt crowdfunding eigenlijk?

De kredietnemer dient een aanvraag in bij een crowdfundingplatform, bijvoorbeeld geldvoorelkaar.nl. Vervolgens vindt een screening op kredietwaardigheid plaats en bij akkoord publicatie op de website. De pitch van de kredietnemer is hierbij heel belangrijk, want aan de hand daarvan besluiten investeerders om mee te doen. De contracten, incasso en uitbetalingen verlopen via het crowdfundingplatform. De rente en eventuele tegenprestaties worden bepaald door de kredietnemer.

Wat zijn de gebruikelijke condities bij crowdfunding?

Voor kredietnemers is crowdfunding goedkoper of makkelijker dan bij de bank. Als er wel deels een bancaire lening is aangegaan, vormt crowdfunding een uitstekende aanvulling op de resterende , niet door de bank gefinancierde, geldbehoefte. Voor investeerders is het rendement hoger dan op een spaarrekening. Het verschil in rentepercentage kan oplopen tot 8 procent. De gemiddelde looptijd bij crowdfunding is één tot vijf jaar

Het hoge rendement is niet helemaal zonder risico. Bij een faillissement van de kredietnemer, is de financier zijn geld meestal kwijt. Door niet op één geldvrager in te zetten, maar de inleg te verspreiden over meerdere projecten, kunnen spaarders en beleggers hun risico's beperken en toch volop meedoen aan het maatschappelijk belang en eigen rendementsvorming.


Een mooi voorbeeld van geslaagde crowdfunding: Overname Accountantskantoor geregeld binnen 2 dagen!

Een accountant uit het noorden van het land – verbonden aan de franchiseorganisatie Online Accountants MKB (OAMKB)- had begin 2013 de vurige ambitie om van een accountantskantoor dat ter overname was aangeboden in zijn regio, het verdere bestaansrecht te waarborgen. Het was een goedlopend en gerenommeerd kantoor, maar de eigenaar was op respectabele leeftijd gekomen en een opvolger was er niet binnen zijn onderneming. De accountant van OAMKB besloot alle kanalen open te zetten om het beoogd kapitaal voor de overname bij elkaar te krijgen. De bank was bereid om het onroerend goed en de inventaris te financieren.Echter, financiering van de goodwill bleek niet mogelijk via een bank. Er resteerde € 100.000,- overnamekapitaal te vergaren.

Hij besloot om een poging te wagen via crowdfunding. Deze alternatieve wijze om projecten te financieren is met name groeiend bij starters in allerlei branches, maar niet gebruikelijk voor de overname van een accountantskantoor. Desondanks plaatste de ondernemer zijn aanvraag op de website van geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfundingplatform in Nederland. Naast de rentevergoeding, werd investerende ondernemers een adviesgesprek en investerende particulieren een review van de aangifte inkomstenbelasting in het verschiet gesteld als tegenprestatie.

De teller begon al snel te lopen en werd nauwlettend gevolgd door de partners van OAMKB. Na 2 spannende dagen was het project afgerond, oftewel de beoogde financiering van € 100.000,- was binnen via crowdfunding.

 

Alleen crowdfunden als de banken achterblijven?

Crowdfunding werkt ook heel goed als marketingmiddel. Als bedrijf verwerf je bekendheid, je spreekt je doelgroep aan en breidt je klantenkring uit. Je kunt investeerders tot klant maken door een extraatje te bieden bij investering.

 

Voor welk type onderneming of project werk crowdfunding het beste?

Crowdfunding is een handige, alternatieve financieringsvorm maar geen garantie om direct geld op tafel te krijgen voor je project. Het valt of staat met de aard van het te financieren doel. In het hierboven geschetste voorbeeld van OAMKB was het geld binnen 2 dagen bij elkaar, maar dat impliceert niet dat dit een gemiddelde realisatieperiode is. In het geval van de overname van het accountantskantoor was het voor de financiers duidelijk waar ze hun geld in staken. Dat is cruciaal, want de inleg moet tastbaar en liefst ook direct zichtbaar zijn. Alleen dan ervaren beide partijen de fun van deze innovatieve en interactieve vorm van geld schieten, gebruiken en laten groeien.


Meer weten over crowdfunding of hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan vrijblijvend contact op met jouw online adviseur via http://tinyurl.com/o9ghpts of info@oamkb.nl