Ondernemers beoordelen mkb-beleid gemeenten

De verkiezing is een initiatief van MKB-Nederland dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Het doel is gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren.

De komende maanden spreken ruim 22.000 ondernemers, gemiddeld vijftig per gemeente, zich zowel telefonisch als via vragenlijsten op internet uit over het lokale ondernemersklimaat. Dit grootschalige onderzoek wordt uitgevoerd door HanzeConnect en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten voor het mkb. Bij het bepalen van de uiteindelijke rangorde worden aan elk van deze vier indicatoren wegingsfactoren toegekend.

MKB-Nederland heeft vorige week alle gemeenten van Nederland per brief opgeroepen om hun eventuele begrotingsproblemen niet af te wentelen op bedrijfsleven door de ondernemerslasten te verhogen. De hoogte van de gemeentelijke belastingen zal (dus) zwaar meewegen in deze verkiezing. Ondernemers worden actief benaderd om aan het onderzoek deel te nemen, maar kunnen ook uit zichzelf de vragenlijst invullen opwww.mkbvriendelijkstegemeente.nl.

Welke gemeente zich uiteindelijk de mkb-vriendelijkste van Nederland mag noemen, wordt in april 2011 bekendgemaakt tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht. In de aanloop naar de landelijke uitkomst wordt ook per provincie een winnaar uitgeroepen. Elke gemeente ontvangt uiteindelijk een onderbouwde rapportage van haar score.

MKB-Nederland heeft de landelijke versie van deze verkiezing voor het eerst in 2008 georganiseerd. De strijd werd toen gewonnen door het Noord-Hollandse Koggenland, gevolgd door Helden (Limburg) en Skarsterlân (Friesland).

Dit artikel verscheen eerder op accountant.nl