Tips voor meer winst

Donderdag komt de autobranche op een groot congres (The Match) samen in Bunnik op initiatief van Automotive Insiders om met elkaar te bespreken hoe men toch meer winst kan overhouden in deze economisch mindere tijden. Hierdoor geïnspireerd heb ik ook maar even mijn eigen tien tips voor meer winst op een rij gezet.

Suggesties of toevoegingen voor meer winstpakkers hoor ik graag!

  1. Kleinschaligheid wordt de trend. Mensen willen geen zaken meer doen met bedrijven maar met personen.
  2. Minder praten. Meer doen. Doorbreek de managers cultuur die vooral zichzelf in stand wil houden in plaats van te gaan voor een optimaal bedrijfsresultaat (zie mijn blogpost van morgen)
  3. Zorg dat je klanten zich nog meer stakeholder van je bedrijf voelen door hen veel meer en in een veel eerder stadium te betrekken bij vraagstukken. De klant is meestal je beste raadgever.
  4. Staar je niet blind op omzetoptimalisatie en groei. Meer omzet en meer omvang betekent niet perse relatief meer winst. Wel meer zorgen.
  5. Focus. Zorg ervoor dat je één koers blijft varen. Ook in het geval van tegenwind. Uiteraard niet dogmatisch maar maak heldere keuzes en zet die door.
  6. Trek je niet teveel aan van concurrenten en copy cats en zet tweehonderd procent in op waar je zelf in gelooft. Dan blijf je toch iedereen voor.
  7. We leven steeds meer in een beeldencultuur. De aandacht en sympathie van de klant en de nieuwe generatie klant grijp je dan ook niet langer door tekst maar door (bewegend) beeld.
  8. Wees een PIP en geen NIP. Een positief ingesteld persoon (PIP) ziet overal kansen en is de crisis te snel af. Een NIP (negatief ingesteld persoon) kan alleen aan de gemiste kansen denken en komt niet verder.
  9. Zorg dat je als ondernemer altijd zelf op de ondernemersstoel blijft zitten. Verlaat je niet teveel op externe bedrijfsadviseurs. Dit kost veel geld en vaak is je eigen gevoel gecombineerd met een beetje verstand en een ruim netwerk al meer dan genoeg.
  10. Besef je dat je alles maar in bruikleen hebt in het leven. Dat bevrijdt de ondernemersgeest waardoor nog meer deuren zich openen.

Bron: Ondernemen.Blog.nl